Víz alatti világítás

Víz alatti világítás

Medencék és tavak

Minél nagyobb vízfelületet szeretnénk megvilágítani, annál nagyobb teljesítményű világítótestekre lesz szükségünk. A medencék és kerti tavak jelentik a kerti vizes helyszínek legnagyobb méretű képviselőit, így esetükben a legnagyobb lámpák közül kell válogatnunk. Az úszómedencék klasszikus, esti fürdőzéshez is alkalmas megvilágítását két technika együttes vagy különálló alkalmazásával érhetjük el. Általánosan elmondható, hogy akármilyen megoldást választunk, a kellemes hatás eléréséhez inkább kevesebb, mint több fényforrás elhelyezése az ajánlott.

Az első lehetőség a jól ismert víz alatti reflektorok beépítése, amelyek legtöbbször a medence oldalfalában, annak is a hosszanti oldalán kapnak helyet. Ezek a nagy méretű, akár 20-30 cm-es lámpáktól a kisebb, 5-10 cm-esekig sok méretben érhetőek el. A teljesítményük és a megvilágított terület a méretükkel arányos. A lámpák klasszikusan halogén izzókkal működnek, de már kaphatóak LED égővel felszereltek is. A különbség a  kettő között a fényerősség és az élettartam, az első a halogén izzó javára, a második pedig a LED javára. Tehát ha messze van a medence, vagy rendszeresen használjuk éjszaka is, akkor érdemesebb a fényesebb megoldás mellett dönteni, ha viszont csak egy kellemes hangulatfényt szeretnénk beépíteni, akkor a LED mellett érdemes letennünk a voksunkat. A reflektorok mellett a másik lehetőség az üvegszáloptikán alapuló világítási lehetőség, amellyel a pontszerű világítás is elérhető. A medencén kívül található fényforrásból a fényt optikai kábelek vezetik tovább, így lehetőség nyílik például csak a medence peremének a megvilágítására.  

A kerti tavak esetében szinte kizárólag a kis teljesítményű, tompa világítást adó fényforrások ajánlottak, amelyek még nem zavarják a vízben élő halakat és nem befolyásolják a vízi növényeket. Itt valószínűleg a víz alatti világítás külső világítással is párosul, hiszen a tóparti köveket, növényeket megvilágítva máris egy igen kellemes hatás érhető el. Míg a medencékben a beépített fényforrásokat alkalmazhatunk, addig a tavakban nincs szükség beépítésre, hiszen az állítható irányszögű, különálló lámpákat elég elhelyezni valahol a tófenéken, majd például egy kerti hidacska vagy vízesés felé irányítani a mélyben. Mivel a tavi világítás nagyrészt hangulatfokozó céllal készül, ezért rendszerint kis méretű és teljesítményű izzók használandóak hozzá.  

Patakok, vízesések, szökőkutak  

A kerti tavakat és medencéket néha kis szökőkutak, vízesések vagy patakok is kiegészítik. Szintén jellemzőek ezek a díszítő elemek egymástól külön állva, minden lehetséges méretben és változatban. Minden esetben a tárgy egyedi formája, mérete, színe és elhelyezkedése adja a támpontot a fények kiválasztásához. Az ilyen kis vizes díszítőelemekhez érdemes lehet akár színes fényeket is használni a klasszikus fehér mellett, hogy változatosabb látványt alakítsunk ki.

Minden esetben több lehetőség közül választhatunk. Egy vízesésnél például megvilágíthatjuk legfelül a csobogó forrását, megvilágíthatjuk alulról a tóba érkező víztömeget, vagy akár kivilágíthatjuk hátulról az alázúduló vízfüggönyt. A patakok esetében kiemelhetőek a partközeli dísztárgyak és növények, kivilágítható az egész meder egyenlő távolságokban elhelyezett fénytestekkel, vagy megvilágíthatóak csak a bukók is, ahol a víz kicsit zubogni kezd. A szökőkutak csobogóit érdemes lehet alulról megvilágítani, több szintes szökőkút esetén minden szintről különböző erősségű fényeket használva. Míg a medencék esetében a fényforrások sokszor kiemelt helyet kapnak, és jól láthatóan vannak elhelyezve, addig a tavak, folyók, patakok és csobogók esetében szebb és természetesebb hatás alakítható ki a rejtett fényforrások használatával. Csak rajtunk múlik, hogy mit találunk dekoratívnak. A lényeg, hogy olyan megoldást válasszunk, amely mindig kellemes érzéssel tölt el minket!



Étkezői és konyhai lámpák Étkezői és konyhai lámpák Étkezői és konyhai lámpák Spot mennyezeti lámpák Spot mennyezeti lámpák Spot mennyezeti lámpák Képmegvilágító lámpák Képmegvilágító lámpák Képmegvilágító lámpák

Reality

Reality

Reality R40153011 Windu állólámpa R40153011 Reality R40153011 Windu állólámpa R40153011 Reality R40153011 Windu állólámpa R40153011 Reality R40153011 Windu állólámpa R40153011 Reality R30187008 Vannes lámpa függeszték R30187008 Reality R30187008 Vannes lámpa függeszték R30187008 Reality R30187008 Vannes lámpa függeszték R30187008 Reality R30187008 Vannes lámpa függeszték R30187008

KW7772c54c8c7998364e20bc3c7ed1ce1a

Comments

Popular posts from this blog

Modern 1 izzós függeszték

Weboldal és webáruház linképítés

Keresőoptimalizált bérelhető weboldal készítés kontra saját weboldal - lolitajust18